Do soví jeskyně se nastěhovali první „nájemníci“

Výr virginský a puštík bradatý. To jsou druhy, které obsadili první ze tří nově vzniklých expozic „Zvířat z chladných krajů“, které vyrostly v průběhu loňského roku v děčínské zoologické zahradě. Zatímco puštíka bradatého návštěvníci měli možnost v zoo spatřit již v minulosti, výr virginský je úplnou novinkou. „Je to statný a velký pták, jeden z mnoha zástupců rodu Bubo. Dosahuje výšky 46 až 68 cm, rozpětí křídel 101 až 153 cm a hmotnosti zhruba 1400 g. Má velké ušní chvostky, rudohnědou tvář a bílou skvrnu na hrdle. Vrchní část těla je kropenatá, spodek těla tvoří žlutohnědé svislé vlnkování,“ popsala mluvčí zoo Alena Houšková. Zoo Děčín prozatím chová pouze samce, do budoucna se však bude snažit o zkompletování páru. Výra získala již v loňském ze zoo Brno a je mu jeden rok. Návštěvníci mohou puštíky a výra pozorovat z tzv. soví jeskyně.


Výři virginští mají skvělý sluch, který jim umožňuje nalézt přesné umístění jejich kořisti. Na svou kořist číhají na vysokých stromech. Potrava je velice různorodá, převážně žerou malé až střední savce, např. krysy, veverky, myši, krtky, skunky, rejsky, netopýry, lasice, ale také ptáky, hmyz, korýše, obojživelníky, plazy nebo ryby. Ve volné přírodě obývají výři virginští severní, střední i Jižní Ameriku. Většinu času tráví na stromech v jehličnatých, listnatých i ve smíšených lesích, tropických deštných lesích, v prériích, pampách, hornatých oblastech, subarktických tundrách, pouštích, u skalnatých pobřeží a v některých městských oblastech. Dospělci vydávají čtyřslabičné, někdy pětislabičné „ho-ho-hoo hoo hoo“, mláďata většinou vydávají syčivé a prskavé zvuky. Při hnízdění páry většinou využívají opuštěných hnízd od jiných druhů ptáků, někdy hnízdí v dutinách či na skalních útesech. Samice snese nejčastěji bílá 2-3 vejce, je-li dostatek potravy tak i 6, oba rodiče na nich sedí zhruba 35 dní.

NAŠE KULTURNÍ TIPY

OCENĚNÍ THE BEST 2015

oceneni egovernment2015

RODINA JE TADY DOMA

Rodina je tady doma